Història de la nostra Associació per Jesús Serrano Monjardín

L’Any Sant de 1999, havia fet a peu el Camí Francès des de Roncesvalles a Santiago de Compostel·la i estava enamorat d’aquesta Ruta secular.

A l’inici del curs 2003/04 vaig saber que a l’Escola Agrària d’Amposta començaria un Curs d’Iniciació al Senderisme, organitzat per J. Lluis Porta i dirigit per Juan José Navarro, al qual em vaig inscriure per la meva inquietud de conèixer els camins i senders del nostre àmbit.
Participàrem una quinzena de persones, dones i homes, amb classes teòriques els dijous i pràctiques els dissabtes o diumenges.

Vam recórrer tota la serra del Montsià i després passàrem a caminar pels Ports de Tortosa, en unes excursions molt interessants que ens van permetre conèixer fauna, flora, fonts i senders, gairebé oblidats, però d’una gran bellesa i, a més, es va crear un ambient de companyonia, que avui dia encara perdura.

Crèiem que el Curs tindria continuïtat el 2004-05 però no va ser així, ja que va variar la política de subvencions i no era factible un segon curs.
Vam quedar molt tristos, ja que ens havíem acostumat a sortir de caminada cada setmana, però J.L. Porta, que era veí de La Galera, ens va dir que hi havia un grup de caminants a Sta. Bàrbara que feia excursions per les Terres de l’Ebre i el Maestrat, al qual ens podíem unir.
Aquest grup estava avalat per Mossèn Toni Borràs, aleshores rector de l’Església del Sagrat Cor d’Amposta, que anteriorment havia exercit el càrrec a Sta. Bàrbara.
L’organització i la logística les dirigia Alfredo Blanch, persona de gran capacitat i molt estimada a la capital de la Plana.

La primera excursió en què vaig participar amb ells va ser de Bítem als molins de vent que hi ha als voltants de Coll Redó i Coll de l’Alba, tornant a dinar al Casal de Bítem. Vaig conèixer Mossèn Toni i altres companys, alguns d’Amposta, com Cebrià Forcada, Manel Espanya, Marisol Maneiro, etc., que ja eren components veterans del grup d’andarins.

Tant Porta, com Guillermo Villamora o jo mateix vam ser molt ben rebuts i de seguida ens integràrem, establint una gran familiaritat.

Fruit de les xerrades durant els camins, alguns dels caminants es van assabentar de la meva experiència pel Camí de Sant Jaume Francès i, atès que hi havia un grupet de set disposat a fer-ho, em van preguntar si volia acompanyar-los.
Com estava prejubilat, em va venir de gust repetir Camí, aquesta vegada en grup i a la Primavera de 2005 realitzàrem el tram Burgos-Mansilla.

Les etapes del Camí donen molt de si i en diversos diàlegs vaig parlar sobre la meva intenció de crear una Associació d’Amics del Camí al nostre territori, idea que va ser molt ben acollida pels altres set caminadors, encara que va quedar tot en l’aire.
En acabar la temporada 2004/05, Alfredo Blanch va comunicar que no seguiria amb l’organització de les excursions i uns quants components em van proposar fer-me càrrec d’aquesta tasca.

Vaig accedir però amb la condició que el grup passés a ser una Associació d’Amics del Camí de Sant Jaume legalment reconeguda, raó que es va acceptar per àmplia majoria.

Amb aquesta missió formàrem un grup de treball amb persones que haguessin fet el Camí i el 27.07.2005 ens vam reunir els vuit fundadors i redactàrem l’Acta Fundacional de la nostra 1ª Assemblea, en la què vaig ser elegit President, resultant Àngels Fàbregas, Secretària i Arturo Monllau, Tresorer.
La resta de fundadors, Marisol Maneiro, Cebrià Forcada, Guillermo Villamora, Toni Borràs, Manel España i Andreu Also, van ser designats Vocals.
Ens dotàrem d’un escut distintiu, realitzat per Andreu Also i acordàrem que la nostra tasca seria senyalitzar, cuidar i divulgar el Camí de Sant Jaume, que s’inicia en el Muntell de les Verges al Delta de l’Ebre, que passa per diverses poblacions del Montsià i que, en arribar a Amposta, es dirigeix riu Ebre amunt, cap a Tortosa, Gandesa, Casp, Saragossa i que conflueix al Camí de Sant Jaume (Francès) a Logroño.

Aquest Camí s’anomena “Camí de Sant Jaume de l’Ebre”.

Aquí comença la nostra història, en què van tenir molt a veure José Ramón Barranco (President de l’Associació de Saragossa) i Juan Mª Ferré (coordinador de les Associacions de l’Ebre i la Mediterrània).
Vaig conèixer tots dos el 2001, ja que van baixar des de Saragossa i Vilalba dels Arcs, per marcar el recorregut del Camí de l’Ebre des del començament. Jo els vaig acompanyar com coneixedor del territori i en arribar a Amposta vam ser rebuts per l’alcalde Joan Roig i per la regidora de Cultura, Margarita Maigí.

Ens vam fer molt amics i estic segur que sense els seus coneixements i assessoria no haguéssim pogut culminar el nostre projecte.

Vaig seguir treballant amb ells i el 2004 vaig representar l’Ajtment. d’Amposta a la 4ª Trobada d’Associacions del Camí Jacobeu de l’Ebre que es va celebrar a Alfaro (Rioja), on vaig conèixer el bon amic Pedro Sanzol, que em va relatar la seva estada a Amposta com a professor a l’Institut Ramon Berenguer IV i que, aleshores, era vocal de cant a l’Associació de Saragossa.

A Alfaro vaig debutar públicament reivindicant el recorregut del Camí de l’Ebre tal com ara el coneixem, encara que hi va haver alguna reticència i he de contar que vaig dormir a la Presó del poble, no per cometre cap delicte sinó que l’edifici de l’antic penal havia estat rehabilitat com Alberg.

Tornant a 2005, la nostra J.D. va presentar tots els documents exigits per la Generalitat per ser una entitat totalment reconeguda i legal.
Es donava la circumstància que aquell any 2005, Amposta va ser designada Capital de la Cultura Catalana i aprofitàrem l’ocasió per fer una conferència sobre el nostre Camí de Sant Jaume al local de la Comunitat de Regants, que va tenir una gran acollida, omplint-se a vessar la sala d’Actes de la citada entitat i on ja vam inscriure els nostres primers socis.

Al Gener de 2006 es van rebre els documents oficials, enviats per la Generalitat, en els què es reconeixia oficialment la nostra Associació.

Una altra data que cal destacar va ser la inauguració, al Febrer- 2006, de la senyalització urbana d’Amposta, a base d’onze rajoles ceràmiques realitzades pel ceramista de Roquetes, Joan Panisello, marcant el recorregut del Camí des del pont de Nazareth fins al carrer Buenos Aires.

Al Març d’aquell mateix any, 14 socis van continuar el Camí de Sant Jaume Francès, que havíem deixat a Mansilla de las Mulas l’any anterior, arribant a la mítica aldea d’O Cebreiro a Galícia. Encara quedaven 153 Km. fins a Compostel·la.

La 1ª meitat de l’any la dedicàrem a publicitar l’Associació i el Camí de Sant Jaume de l’Ebre fent conferències a col·legis i instituts i a entrevistar-nos amb els edils de Cultura i Turisme de diversos pobles del Montsià.

A la 2ª meitat de 2006 la J.D. ja va organitzar excursions mensuals, del Camí de Sant Jaume i de llocs característics que ens van permetre conèixer més a fons el nostre territori (Montsià, Ports, Maestrat, etc..) i continuar fent amics a les ciutats veïnes.

Al Març de 2007 un grup de 24 socis van realitzar els 153 km. del tram O Cebreiro- Santiago, aconseguint que la nostra Associació arribés a Compostel·la per 1ª vegada. Un viatge amb pluja, fred i altres dificultats però amb un premi final incomparable, la visita a l’Apòstol, amb el que quedàrem en veure’ns en un futur proper.

També durant l’any, vam anar fent etapes del Camí de l’Ebre, reivindicant el traçat del Camí per cada poble per on passàvem, sent rebuts i escoltats per les autoritats locals.

En el 2008 vam continuar amb la nostra campanya de divulgació pel Montsià i pel Camí Jacobeo de l’Ebre. Entrem a Aragó, passant per Caspe, on ens va atendre magníficament l’amic Manuel Bonastre, i Escatrón, on Bautista Antorán ens va mostrar la sínia del Monestir de Rueda, la més gran d’Espanya amb els seus 16 m. d’alçada i el meravellós retaule d’alabastre que llueix a l’església parroquial.

Arribàrem a Saragossa el 26 d’octubre, 30 pelegrins lluint la samarreta de la nostra Associació i vam fer una entrada emocionant a la Plaça del Pilar, on ens van rebre els Amics del Camí de l’Associació local.

Vam sentir devotament la missa oficiada per l’arquebisbe de Jaca, visitàrem el Pilar i celebràrem un àpat juntament amb els components del Congrés Internacional d’Associacions del Camí, en el transcurs del qual vam fer entrega a José Ramón Barranco (President de l’Associació de Saragossa) d’un bordó de jacarandà, un pergamí al·lusiu i el mocador típic de la nostra entitat.

Un altre grup de 24 socis va realitzar el denominat Camí Aragonès, que parteix de Somport (Osca) i s’uneix al Camí Francès a Puente la Reina(Navarra) i van quedar impressionats per la bellesa de pobles com Arrés, la Foz de Lumbier i Sta. Mª d’Eunate, malgrat la neu i el fred del Pirineu.
A més instauràrem el costum de realitzar una sortida de 2 dies com a final de curs al mes de Juny. Aquest any visitàrem Queralb, Ribes de Fresser i el Santuari de Núria.

En el 2009 cal destacar la finalització del Camí Jacobeo de l’Ebre amb 29 participants que vam ser rebuts per la Presidenta de l’Associació de Logroño, prestant-nos una planta de les seves instal·lacions per a la nostra pernoctació. La nostra arribada va ser molt emotiva i en finalitzar el nostre Camí vam realitzar una sentida pregària a l’emblemàtica Font dels Pelegrins de la capital de La Rioja. Per descomptat vam tenir fi de festa en visitar el carrer Laurel, al que denominen “senda dels elefants”.

El final de temporada el passàrem visitant Olot, Santa Pau, la Fageda d’en Jordà i la ruta dels volcans de la Garrotxa.

En el nostre afany per potenciar el camí de l’Ebre arribàrem a un acord verbal amb el Patronat de la llar Nazareth d’Amposta pel qual ens cedien dues habitacions dobles i les seves instal·lacions per a ús de pelegrins.
Vam condicionar les dues sales amb llits i el seu aixovar; els lavabos i banys amb llum elèctrica i aigua calenta. Ja teníem Alberg!

El 2010 vam tornar a iniciar les etapes del nostre Camí de l’Ebre i essent Any Sant acordàrem realitzar el tram Sarria-Compostela (113 km.). Per diverses raons, el grup de 40 pelegrins va ser dirigit per Jordi Bria, Teri Panisello i Juanjo Ferré, que van dur a terme la seva tasca a la perfecció.

Al mes de Maig ens desplaçàrem a Lloret, visitant la ciutat, els Jardins de Sta. Clotilde i l’espectacular exposició de flors que es realitza per aquestes dates a Girona. Són d’agrair les atencions que van tenir amb nosaltres el matrimoni Margarita Margalef & Eliseo Fresquet i la seva família, residents a Lloret però nascuts a Amposta, que ens van fer gaudir d’un cap de setmana inoblidable.

Una altra qüestió molt a destacar és que el President, Jesús Serrano, va donar per finalitzat el seu mandat i va obrir les portes a Eleccions en la nostra Associació.
En presentar-se només una Candidatura, encapçalada per Cebrià Forcada, va quedar automàticament ratificada.
Acordàrem realitzar el relleu a Sta. Bàrbara amb una paella comunitària a la qual va assistir una gran majoria de socis, l’Alcalde i el regidor de Cultura de la ciutat planera.

El president sortint, Jesús Serrano Monjardín, molt emocionat, va llegir un discurs en què va fer balanç de la gestió de la seva J.D. i va destacar les dificultats tingudes i els èxits aconseguits, agraint als 160 socis actuals el seu afecte i col·laboració.
Els socis li van regalar un joc d’escriptori personalitzat.
Va presentar al seu relleu, Cebrià Forcada Oliva, que va apostar per un treball de continuïtat.
Un nou període començava pel nostre grup.

Durant la temporada 2010/11 es va continuar amb la mateixa dinàmica de captació de socis, informació a pelegrins, entrega de Credencials i sortides mensuals.
Cal destacar l’excursió a Sant Jaume d’Enveja per conèixer el pont del Passador recentment inaugurat i que acabava amb els entranyables passos de barca entre les ribes del riu. També la sortida de dos dies per conèixer les Fonts del riu Llobregat i Castellar de n’Hug.

Un grup de 25 socis va realitzar a peu la ruta Logroño-Burgos del Camí de Sant Jaume Francès. Vam ser rebuts i atesos magníficament per l’Associació d’Amics del Camí de Burgos, amb el seu president Jesús Aguirre al capdavant, que ens va fer de guia en la visita a la Cartoixa de Miraflores.
Amb una calor mai vista per la data, gaudírem de la ciutat i els seus “pecaditos” i vam dormir a la 5na. planta de la Casa dels Cubs, alberg de recent ús per a pelegrins. L’endemà, els nostres amics ens van oferir una visita a la Catedral on ens va portar de la mà una guia professional, sòcia de l’Agrupació burgalesa. Van respondre al cúmul d’atencions fent entrega, al Sr. Aguirre, a la guia i al matrimoni d’hospitalers que ens “havien atès”, del mocador i de la insígnia de la nostra Associació.

En el curs 2011/12 vam seguir amb les nostres activitats habituals i a petició dels socis vam tornar a refer la 2na.etapa del Camí Jacobeo de l’Ebre, des de Poble Nou a Amposta.
Realitzàrem el tram Burgos-Mansilla de las Mulas, del Camí Francès, amb una incòmoda incidència a Burgo Ranero i una bona recepció a Mansilla a càrrec de Laura, simpàtica hospitalera de l’Alberg de pelegrins, que ens va deixar dutxar i canviar de roba, a més de recomanar-nos el Rte. La Curiosa, antiga botica, on ens van oferir un menú opípar amb el què ens vam rescabalar del cansament i de les penalitats del viatge.

L’Associació va continuar creixent, ja érem 174 socis.

La temporada 2012/13 va començar amb l’etapa Amposta-Tortosa del Camí de l’Ebre.

A la capital del Baix Ebre vam ser rebuts a la seu del Consell Comarcal on ens van obsequiar amb productes típics de la zona.

Continuàrem al Març 2013 la nostra ruta pel Camí Francès entre Mansilla i Cebreiro, amb 30 participants.

En aquests viatges es produeixen anècdotes molt variades, com la que va tenir un nodrit grup dels nostres caminants quan es passà de llarg la Verge del Camí un parell de km., havent d’anar a avisar-los el conductor de l’autobús, Xavi Perolada que entretenia les seves esperes fent ciclisme.

Visitarem Castrillo de Polvazares on Miguel, vell amic i propietari del Rte.”Cuca la Vaina” ens va oferir el clàssic “cocido maragato”, inacabable per gairebé tots, encara que hi va haver algun-a que encara tenia budells per omplir; una sostracció temporal de bicicleta i, com el millor escrivà fa un esborrall, el nostre veterà guia Jesús Serrano, inexplicablement, es va equivocar a la sortida de Trabadelo i vam tenir que fer quasi 3 km de més.La pluja va anar augmentant durant l’etapa i al tram final, a partir de Las Herrerías, vam patir molt amb vent fort ratxat i fred considerable.
Ens vam poder rentar al mític Alberg de Pelegrins d’O Cebreiro i vam acabar de recuperar-nos a Casa Carolo, tots molt feliços per haver superat uns dels esculls més durs d’aquest camí.

El Curs el vam finalitzar al Santuari de Núria amb pujada als gairebé 3000 m. del Puigmal, que a meitat de juny estava nevat, fet que va propiciar algun que altre patinatge i no tots amb bona fi.

El 2013/14 vam haver d’abandonar l’Alberg Nazareth, ja que el Patronat que ho administrava va arribar a un acord amb la Generalitat per utilitzar-lo com a centre d’ atenció a joves desarrelats. Aquesta mala notícia implicava que havíem de buscar un nou emplaçament per albergar pelegrins.

Del Camí Jacobeo de l’Ebre realitzàrem el tram Tortosa-Xerta, seguint la Via Verda, acabada de marcar.

A l’inici d’Abril ens desplàçarem a O Cebreiro per fer el tram de 153 km. que ens faltaven per arribar a Santiago.

Els 43 pelegrins van fer el trajecte en sis etapes que van donar lloc a multitud d’anècdotes, destacant la nevada a la sortida d’O Cebreiro i pujada a l’Alt del Poio; un petit incident en esmorzar a Palas de Rei; pelegrins extraviats a l’Alt de Santa Irene i, sobretot, l’arribada a Santiago, amb emoció desbordant per als que arribaven per 1ª vegada i, en realitat, per a tots, doncs completàvem els 1040 km. que separen el Muntell de les Verges de Santiago.

Al Rte. O Casal do Cabildo vam fer un copiós àpat fraternal, lliurant a cada pelegrí la seva “Compostela”. L’amic Alfredo Blanch va ser obsequiat amb un bordó pelegrí, de fusta ornamentada, pels seus desvetllaments i dedicació envers l’Associació.
L’alegria i l’animació ens van acompanyar tot el viatge de tornada.

A mitjans de Juny ens apropàrem a Manresa per allotjar-nos a l’Alberg Juvenil.
Des d’allà ens dirigírem a Monistrol per fer, caminant, la pujada al Monestir de Montserrat.
L’endemà vam fer l’ascensió a la Mola de Terrassa dirigits pel soci Tito Cobano, natural de la ciutat i bon coneixedor de la ruta.
Aquestes dues esplèndides caminades, en què van participar 40 socis, van ser el colofó a una temporada plena de satisfaccions per a la nostra agrupació, que ja comptava amb 215 socis.

Al setembre de 2014, el president Cebrià Forcada finalitzà el seu mandat i es convocàrem eleccions. Es va presentar sols una candidatura encapçalada per Jordi Bria (President), Alfredo Blanch(Vicepresident), Sisco Marco (Secretari) i Francisco Bertomeu (Tresorer). El relleu de J.D. es va produir amb tota cordialitat i l’Assemblea de socis va acomiadar la Junta sortint amb merescuts aplaudiments per la tasca realitzada.

A Forcada se’l va obsequiar amb un bordó de pelegrí molt elaborat i un pergamí al·lusiu amb la “Llegenda del Bàcul”, que va rebre emocionat.
La nova J.D. amb una dinàmica similar a l’anterior va continuar potenciant les sortides mensuals i reivindicant el Camí Jacobeo de l’Ebre, del que es va realitzar l’etapa Xerta-Fontcalda. També es va fer el tram Santiago-Finisterre-Muixia, amb una participació excepcional de 50 pelegrins, que van rebre La Fisterrana i La Muixiana.

Al Juny de 2015 ens vam desplaçar a la Vall Fosca.

A començament de 2015 hi va haver eleccions municipals a Amposta i atès que estàvem sense Alberg, la J.D. va tenir una entrevista amb l’alcalde Adam Tomàs i altres membres del Consistori per tal de sol·licitar com a tal l’antiga Oficina de Turisme que havia estat traslladada al vell Escorxador.
L’edifici, cèntric i al costat del riu era un lloc idoni per ubicar l’Alberg pel què tant afany teníem i a més, estava a peu del Camí.
La nostra idea va ser acollida molt favorablement per les autoritats, que van començar a treballar en aquest assumpte.

La temporada 2015/16 va seguir amb la mateixa tònica de funcionament i al mes de Desembre, coincidint amb les Fires d’Amposta, es va homenatjar als fundadors de la nostra Associació, en complir-se 10 anys de la seva creació.
Amb assistència de l’Alcalde d’Amposta i part dels Regidors, se’ls va fer entrega d’una rajola amb la vieira jacobea i la insígnia d’or de l’entitat.

Del Camí de l’Ebre es va fer l’etapa Fontcalda- Gandesa, potser la més dura d’aquesta ruta, passant pel monument al pelegrí, obra de Tàpies.

A petició dels socis es va programar el tram de Camí Francès entre Roncesvalles i Logronyo.
Amb una participació de 55 pelegrins vam anar a conèixer Sant Jean Pied de Port. Visitàrem la Col·legiata de Roncesvalles i assistírem a la commovedora missa del pelegrí, on ens van esmentar expressament. Aquest any el Camí ens va oferir fred i vent, bon vi a Villamayor de Monjardín, forta contractura del “presi” a Torres del Rio i un problemilla a l’Alberg de Logroño, que va quedar oblidat ràpidament amb la visita al carrer Laurel i el formidable menjar que ens van posar al Mesón del Cid de la capital de La Rioja.

Al mes de Juny ens desplaçàrem al Parc Nacional d’Aigües Tortes, on vam gaudir del meravellós paisatge i de la bellesa dels monuments romànics de la Vall de Boí.

Amb Canal 21 TV vam fer un reportatge del Camí Jacobeo de l’Ebre, des del Muntell de les Verges fins a Amposta, que va ser molt ben acollit pels televidents i va tenir gran repercussió mediàtica.

El curs 2016/17 es va iniciar participant a la Setmana de la Mobilitat que ens va portar als Ullals de Baltasar. Es va continuar insistint a l’Ajtment. amb les obres de l’Alberg.

Al Camí de l’Ebre es va fer l’etapa Gandesa-Batea i al Camí Francès el tram Logronyo-Hontanas amb 35 participants i per finalitzar la temporada vam anar al llac de Sant Maurici i Super Espot, dins al Parc Nacional AigüesTortes.

Hem de fer constar que a més de les activitats programades per la J.D., alguns socis, ja sigui en grup o individualment, feien trams d’altres camins de Santiago, (Nord, Via de la Plata, Aragonès…), que després ens explicaven per a futures sortides de l’Associació i donaven a conèixer a altres pelegrins el nostre Camí de l’Ebre.

El nombre de socis continuava creixent i a l’inici del curs 2017/18 ja érem 270. Es notava el treball de divulgació realitzat per les diverses J.D. mitjançant xerrades, conferències, reunions amb els diferents pobles circumdants, exposicions de fotos i participació a les Festes majors de La Ràpita, el patró de la qual és l’Apòstol Sant Jaume.

En aquesta temporada destaca el trajecte entre Hontanas i León del Camí Francès, feta per 21 socis; Irún-Bilbao (Camí Nord); 16 socis i Zamora-Santiago pel Camí Sanabrés amb 3 socis.

Al mes de Juny ens vam desplaçar a Jaca per contemplar el preciós paisatge del Pirineu d’Osca i caminar des de Somport a Jaca, 1ª etapa del Camí Aragonès. També vam gaudir de una visita al espectacular monestir de Sant Joan de la Penya.

Cal destacar la visita que ens va fer l’Associació d’Amics del Camí de Burgos, amb el seu president Jesús Aguirre, al capdavant. Els acompanyàrem a la seva ruta des de l’origen del Camí Jacobeo de l’Ebre i acabàrem la jornada amb un sopar de germanor a l’Encanyissada.
Vam correspondre a les seves atencions per la nostra Associació lliurant a Jesús Aguirre un bordó pelegrí, profusament treballat, un pergamí acreditatiu i el simbòlic mocador de la nostra entitat.

A la temporada 2018/19 ja comptàvem amb 290 socis i en compliment dels Estatuts es convocàrem Eleccions, a les quals es va presentar com a President, Eleuterio Panisello, Vicepresident, Juan José Ferré, Secretari, Fernando Sebastià i Tresorer, Francisco Bertomeu. En haver-hi només una candidatura, va quedar proclamada automàticament. L’Assemblea es va celebrar a Santa Bàrbara.
A Jordi Bria, president sortint, se li va obsequiar amb una fotografia emmarcada de l’arribada a Compostel·la el 2007, signada per tots els components d’aquell grup.

Es van continuar les activitats habituals de propaganda, senyalització de Camí, sortides per conèixer el nostre territori, sense perdre de vista les obres de l’Alberg; 37 pelegrins van realitzar els 152 km. de Camí Francès entre León i O Cebreiro; 18 pelegrins van fer la Ruta del Nord des de Bilbao a Villaviciosa i 2 pelegrins van caminar des de Oporto a Compostel·la pel Camí Portuguès (clàssic).
A més, 2 socis van treballar com a hospitalers a l’Alberg d’Arrés del Camí Aragonès.
Per finalitzar el curs, es va realitzar una excursió de 2 dies al Parc Natural del Montseny amb 50 participants que van gaudir moltíssim.

Amb gran il·lusió va començar la campanya 2019/20 fent una visita guiada al patrimoni històric de Tortosa i celebrant la nostra Assemblea General Ordinària. L’Ajuntament de la Ràpita va senyalitzar el recorregut urbà del Camí mitjançant 31 plaques metàl·liques daurades, amb la vieira pelegrina.
Participàrem a la Setmana de la Mobilitat Sostenible que organitzà l’Ajuntament d’ Amposta i vam tornar a repetir la 1ª etapa del nostre Camí Jacobeo perquè la coneguessin els nous socis.

Amb la 1ª fase de l’Alberg de Pelegrins acabada, reiteràrem a l’Alcaldia d’Amposta la necessitat d’acabar el projecte.

Es va presentar el recorregut del Camí Francès O Cebreiro-Santiago, en què anaven a participar 37 pelegrins.

En aquest fatídic mes de Març va començar la terrible pandèmia del virus COVID-19 que va afectar tota la humanitat i l’Associació va haver de suspendre les activitats col·lectives.
Els confinaments i les mesures de seguretat van durar gairebé dos anys, amb parèntesis que van ser aprofitats per diversos socis per fer Camins (Anglès, Variant Espiritual, etc.) i sobretot, per arribar a Santiago, atès que el 2021 era Any Sant.

En no poder complir-se el Jubileu en aquell any, la Santa Seu va prolongar l’Any Sant fins al 2022, excepcionalment.

Es va vacunar massivament la població, fins a tres dosis i això va permetre que els perjudicis del virus s’anessin mitigant i la societat anés recuperant, a poc a poc, el seu ritme habitual, encara que fins a Setembre 2021 la nostra agrupació no va poder convocar reunions col·lectives.

Vàrem participar amb encontres d’Associacions del Camí de l’Ebre a Alfaro i Saragossa, que vam considerar molt importants per al futur del nostre Camí.

En aquest temps tan convuls la J.D. va continuar fent la seva tasca i, per fi, el 09.X.2021 es va inaugurar el local que havíem d’usar per acolliment de pelegrins. Amb assistència de les autoritats ampostines, el president Teri Panisello, la seva J.D. i molts socis, es va fer la benedicció de l’edifici a càrrec de mossèn Toni Borràs, fundador de l’Associació.

Es va resar la nostra petició habitual pelegrina dirigida, per la nostra companya Tere Sabater, amb el càlid so de l’oboè del nostre amic Làzaro i acompanyats per un nodrit grup de pelegrins de l’Associació de Terrassa, encapçalats per Francesc Suárez i acompanyats pels nostres socis Marta Borge i Jesús Serrano, tots ells abillats com els pelegrins medievals.
Amb l’alegria d’haver aconseguit una fita històrica per a la nostra Associació i per al Camí Jacobeo de l’Ebre, es va donar per conclosa l’emocionant celebració amb un senzill aperitiu de confraternitat en què va regnar l’autèntica alegria pelegrina.

El 2.01.2022 va pernoctar el primer pelegrí, Lluis, (Stª Coloma de Gramenet).